3 hypotheekvormen voor starters?

hypotheekvormen

Wanneer je als starter graag een huis wilt kopen komt er veel op je af. Van de eerste bezichtiging tot aan het afsluiten van een hypotheek, alles is nieuw. Des te meer redenen om je goed te verdiepen in het wel en wee van de huizenmarkt en hypotheken. Als je nog niet weet wat het maximale hypotheekbedrag is wat je kunt lenen is het raadzaam om daarmee te starten. Zo krijg je al een goed beeld van je besteedbare budget en kun je gerichter op zoek gaan naar jouw droomhuis. Door offertes op te vragen bij diverse hypotheekverstrekkers krijg je een duidelijk beeld van jouw mogelijkheden en de daadwerkelijke maandlasten. Als starter heb je keuze uit drie hypotheekvormen.

Annuïteitenhypotheek en Lineaire hypotheek

Bij een Annuïteitenhypotheek betaal je in het begin veel rente en wordt minder afgelost. De maandlasten zullen gedurende de looptijd stijgen doordat de rente die je betaalt uiteindelijk daalt en je meer aflost. De stijging heeft te maken met het feit dat je minder hypotheekrenteaftrek geniet en dus hogere maandlasten krijgt. Bij een Lineaire hypotheek los je maandelijks 1/360 deel van de lening af, dit is bij een hypotheek die je afsluit voor dertig jaar. Je betaalt maandelijks rente over de nog openstaande schuld waardoor je in het begin hoge lasten zult hebben maar deze zullen uiteindelijk lager worden. Het voordeel van deze hypotheek is dat je maandlasten dus zullen gaan dalen.

Het beste van beide hypotheekvormen, combineer

Beide hypotheekvormen bestaan uit dezelfde onderdelen. Je betaalt hypotheekrente en er is sprake van een maandelijkse aflossing. Daarnaast betaal je bij deze twee hypotheekvormen maandelijks een vast bedrag wat duidelijk is en je hebt recht op hypotheekrenteaftrek. Waar je bij de Lineaire hypotheek in het begin hoge maandlasten hebt en bij de Annuïteitenhypotheek lage, zijn de rollen aan het einde van de looptijd weer omgedraaid. Een combinatie van beide hypotheekvormen is ook mogelijk. Als het ware krijg je dan het beste uit beide hypotheken. Je hebt dan het voordeel dat je start met lage maandlasten in de beginperiode en profiteert van de lage eindlasten aan het einde van de looptijd.

Al met al is het voor starters moeilijker geworden om een huis te kopen.